Voetverzorgingstips

Het moet natuurlijk niet:). Maar zelfs de voeten die er op en top uit zien, hebben wel eens een behandeling verdiend!
Gemiddeld is ongeveer 1x per zes weken. Maar ook kan 1 à 2x per jaar al voldoende zijn. Laat uw voeten eens checken!

Ik heb een blaar

Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen. Lees meer:
Om infecties te voorkomen kan je het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmetten. Vervolgens maak je aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er voor dat al het vocht er uit gaat. Het losse stuk huid kan je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de blaar strak af met een pleister (zonder gaas). Meestal kan je dan gewoon weer verder lopen.

Wat kan ik doen tegen zweetvoeten?

‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door afvalstoffen van bacteriën. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kunt u van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:
1. Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken. 2. Wissel om de dag van schoenen. 3. Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen! 4. Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.

Ik heb zwemmers eczeem

Zwemmers eczeem gedijt het beste in een vochtige en warme omgeving. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzigen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:
1. Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een neutrale pH waarde. 2. Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen. 3. Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°. 4. Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen 5. Draag schoenen die ventileren 6. Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcrème

Wat kan ik doen tegen wintertenen?

Wintertenen ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding in de voethuid. Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:
1. blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!) 2. vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken 3. afwisselend koude en warme voetbaden nemen 4. warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken!) 5. een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.

Waar moet ik op letten wanneer ik schoenen ga kopen?

Heeft u moeite met de goede schoen kopen voor uw voet? Lees hier wat je kan doen om toch de goede schoenen te kunnen kopen:
U kunt het best ’s middags uw schoenen gaan kopen. Uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer u pas ’s middags uw schoenen past en koopt weet u daardoor zeker dat u niet te kleine schoenen koopt. Wanneer u de schoenen past moet u de schoenen aan beide voeten passen. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.

Klopt het dat dragen van hoge hakken slecht is voor de voeten?

Draagt u graag hoge hakken maar weet u niet of dit nou slecht is voor uw voet? Lees hier meer over het gevolgen van het dragen van hakken:
Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ‘platte’ schoenen.

Waar moet ik op letten wanneer ik sportschoenen koop?

Dit is erg afhankelijk van wat voor sport u uitoefent. Iedere sport heeft een ander effect op uw voeten. Toch heb ik een lijst kunnen maken met punten waar je wel op kan letten:
1. Bij sporten waarbij u veel korte maar heftige bewegingen maakt is het van belang dat de schoen een goede schokopvang heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de tenen goed te bewegen. 2. Bij groepssporten waarbij je veel rent en springt, is enkel-ondersteuning heel belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt. 3. Daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben. Zorg ervoor dat u deze schoenen bij een specialist koopt. Hij kan u het goede advies geven.